De Hondsrug Unesco Global Geopark
De Hondsrug Unesco Global Geopark
 
 

Hoe ijs het landschap kneedde…

Het Hondsruggebied is zó bijzonder dat het de UNESCO-status heeft. De Hondsrug UNESCO Global Geopark vertelt het verhaal van het unieke landschap van Oost-Drenthe. Hoe het ijs hier 150 duizend jaar geleden over het land schuurde en alles platwalste wat op zijn weg kwam. Hoe ijs en smeltwater het landschap kneedden en boetseerden tot heuvelruggen en beekdalen. Nergens ter wereld is een gebied met vergelijkbare geologische ontstaansgeschiedenis.

Het enige UNESCO Global Geopark in Nederland

Dankzij deze unieke geschiedenis en haar sporen heeft UNESCO het Hondsruggebied erkend als Global Geopark. Wereldwijd zijn er daar 140 van, in Nederland is dit het enige gebied met deze status.

 

Mensensporen van duizenden jaren geleden

Op de Hondsrug wonen al duizenden jaren mensen. Het was de enige streek in de wijde omtrek waar je hoog en droog kon wonen en reizen. Neanderthaler-jagers sloegen hier hun kampen op. We vonden hun vuurstenen werktuigen en botjes van hun jachtbuit. Het trechterbekervolk bouwde hunebedden om de doden in te begraven.

Op het veld vind je nog steeds sporen van wagens en karren die in de middeleeuwen de Hondsrug volgden op weg naar Groningen. Boeren bouwden hun dorpen, boerderijen en kerken middenin de heidevelden, op de Hondsrug en de Rolderrug. Mensen maakten elkaar bang met verhalen over de wrede reuzen Ellert en Brammert die over het veld heersten en over de betoverende Witte Wieven die reizigers ’s nachts beheksten. Het barst hier van de verhalen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je hebt je ingeschreven voor onze nieuwsbrief.

Er is iets fout gegaan tijdens het verzenden. Probeer het nog eens.

Hondsrug Drenthe gebruikt je informatie voor het toezenden van nieuwsbrieven, updates en marketing.