Kunst, galerieën en beeldentuinen
Kunst, galerieën en beeldentuinen
 
 

Laat je inspireren

Laat je inspireren door de creativiteit op de Hondsrug. Breng een bezoek aan een van de ateliers of galerieën met schilderkunst, sieraden of beeldhouwwerken. Of ga zelf aan de slag en laat de creativiteit de vrije hand.

  • Keramiektuin Galerie Harwi in Eeserveen biedt abstracte keramiek, voornamelijk mens -en dierfiguren uit eigen atelier op 20.000 vierkante meter tuin. Daarnaast staan er beelden opgesteld van brons, RVS, marmer, glas en natuursteen.
  • Galerie Drentsche Aa in Balloo exposeert en verkoopt schilderijen van Drentse schilders, stillevens, landschappen, hedendaagse-moderne kunst en bronzen beelden.
  • Galerie Lemferdinge in Paterswolde toont gedurende het jaar verschillende exposities en tentoonstelling op de bovenverdieping van Landgoed Lemferdinge.
  • Atelier Ton ter Linden in Sleen is het bedrijf van Ton ter Linden en zijn partner Gert Tabak. Ton maakt tuinkunst, aquarellen en pastellen. Gert is fotograaf en maakt incidenteel beelden. Hun werk is op afspraak te zien in hun galerie.
 
 

De Hondsrug als inspiratiebron

Al bijna 250 jaar is de Hondsrug door de bijzondere natuur een inspiratiebron voor kunstenaars. Vanaf 1772 trokken schilders te voet met een schetsboek en later in volle bepakking met een opvouwbare schildersezel en kruk, een parasol of paraplu en schilderskist de natuur in.

Vincent van Gogh, de Duitse Max Liebermann en de Fransman Alphonse Stengelin waren enkele van de vele kunstenaars die naar het Hondsruggebied reisden, op zoek naar de schoonheid van het Drentse landschap.

 
 

Van Gogh Huis

De voormalige herberg in Nieuw-Amsterdam/Veenoord waar Vincent van Gogh in 1883 logeerde is nu het Van Gogh Huis. Hier word je meegenomen naar de periode dat Vincent van Gogh in Drenthe verbleef.

 
 

Kunst van Esther Schlebos

Sinds kort heeft het Tourist Info Point in Borger een nieuwe ansichtkaart in de collectie, te weten een reproductie van een schilderij van Esther Schlebos.

De Schilderijen van Esther Schlebos ontstaan in de eerste plaats uit haar liefde voor de natuur en in het bijzonder het Drentse landschap. Daarnaast is ook haar voorliefde voor het mystieke in haar werk zichtbaar. Niet toevallig leent juist dit Drents landschap zich daar uitstekend voor en zij maakt bij voorkeur plein air studies om daarna haar schilderijen in het atelier uit te werken.


“Zwerfstenen” 60×60 cm, olieverf op masonite. © Esther Schlebos

Tijdens haar 5 jarige opleiding aan de Klassieke Academie te Groningen heeft zij zich een vakmanschap eigen gemaakt waardoor zij in staat is om nadruk te leggen op bepaalde elementen uit het landschap. Herkenbaar als landschap maar in het schilderij toch vooral de wereld van Schlebos.

Via een pasteuze toets, die een verrassende verfhuid oplever, nodigt zij de kijker uit haar wereld binnen te treden.

Kom meer te weten over het leven en werk van deze kunstenares via estherschlebos.nl.

 
 

Kunst, cultuur en innovatie in voormalige dierentuin Emmen

Het hele jaar door worden verrassende evenementen georganiseerd in het Rensenpark (de voormalige dierentuin) in Emmen. De coulissen van het oude dierenpark zijn omgetoverd tot een creatief mensenpark waar steeds iets nieuws te beleven is.

 
 

Ook het bekijken waard

 
 

Kunstenaarsdorp Zweeloo

Het idyllische Kunstenaarsdorp Zweeloo oefent een grote aantrekkingskracht uit op (amateur-) schilders. De schilders komen om in alle rust de pure natuur te schilderen. In de ambiance van de oude dorpsherberg Bistro Tante Sweel vertelden de schilders van Zweeloo in korte filmpjes over hun leven en hun werk.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je hebt je ingeschreven voor onze nieuwsbrief.

Er is iets fout gegaan tijdens het verzenden. Probeer het nog eens.

Hondsrug Drenthe gebruikt je informatie voor het toezenden van nieuwsbrieven, updates en marketing.