Borger-Odoorn is Cittaslow

Cittaslow – dat is niet alleen een titel of een logo – dat staat ergens voor. Voor een topgebied als het gaat over zaken als: leefomgeving, landschap en streekproducten. Over gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit.

Cittaslow is een internationaal netwerk. Borger-Odoorn mag sinds 2010 als derde gemeente in Nederland het keurmerk met de oranje slak voeren. Inmiddels telt het netwerk in Nederland al 11 gemeenten. En al meer dan 220 gemeenten verspreid over 30 landen wereldwijd. Door samen een netwerk te vormen kunnen gemeenten hun krachten bundelen om de kwaliteit van leven te verbeteren. Door het authentieke te koesteren en door nieuwe technieken voor vooruitgang in te zetten. Inmiddels telt Cittaslow Borger-Odoorn tegen de 100 supporters uit het bedrijfsleven.

Wat maakt Borger-Odoorn zo speciaal?

De unieke drie-eenheid in het landschap van zand, veen en Hunzelaagte, met 25 dorpen in een verrassend gebied. Je kunt er nog écht wonen en leven in de ruimte. Met aan de ene kant veel groen – bossen en heide – en aan de andere kant de lintdorpen in het weidse veenlandschap. Iedere inwoner heeft gemiddeld maar liefst een hectare ruimte tot zijn beschikking. In Borger-Odoorn is het heerlijk recreëren in de buitenlucht of cultuur snuiven tussen de hunebedden en de Drentse Heideschapen. Ondernemers maken gebruik van de authentieke omgeving om moderne, wereldse bedrijven op te bouwen. De inwoners zijn vriendelijk en gastvrij. In Borger-Odoorn is nog sprake van ‘noaberschap’, klaarstaan voor buren en gasten.

Slow-food

De oorsprong van Cittaslow ligt in Orvieto – Italië. Een aantal Italiaanse gemeenten, waaronder Orvieto, was al actief met slow-food. Lekker, puur en eerlijk eten. Behoud van de traditionele keuken. Voedselproductie die rekening houdt met het milieu, met welzijn van plant en dier – en met de gezondheid van de mens. Deze gemeenten startten in 1999 de Cittaslowbeweging.

Kwaliteit van leven

De wens om de kwaliteit van de leefomgeving hoog te houden en te verbeteren leeft breed. Cittaslow staat ook voor een levensstijl. Minder hectisch, minder productiegericht en minder snel. Menselijker, milieubewuster en verstandiger voor generaties die komen. Kiezen voor de kleine schaal in een globaliserende wereld.

Dagelijks op zoek zijn naar een bewuster leven in de moderne tijd: op zoek naar het beste uit het verleden, om daar door huidige mogelijkheden van te genieten. Door nieuwe technologie en door moderne oplossingen op het gebied van communicatie, transport, inkomen, productie en verkoop.

Cittaslow is een netwerk van gemeenten waar mensen ook nieuwsgierig zijn naar vroeger, waar inspirerende plekken zijn, ongerept landschap, innemende ambachtslieden, goede restaurants. Waar mensen de langzame tred van de seizoenen nog herkennen. Waar authentieke producten, smaak en gezondheid op waarde worden geschat. Kortom kwaliteit van leven.

Bekijk ook de volledige lijst met Cittaslow Supporters