Hunze meandert weer bij Flessenhals Borger

Onderstaand artikel van Janet Oortwijn verscheen op 30 oktober op de website van RTV Drenthe.

De contouren van de Hunze zijn momenteel ook weer zichtbaar bij de Flessenhals in Borger. En te zien vanaf de N34, voor wie oplet. De herinrichting van dat gebied is onderdeel van het grotere Hunzeproject. De Flessenhals is nu aan de beurt. Pakweg tussen de N34 en de voetbalvelden aan de oostkant van Borger.

Teddy Bezuijen en Jantinus Dokter van het Drentse Landschap (Foto © 2020 RTV Drenthe / Janet Oortwijn)

‘Zoveel mogelijk als vroeger’

“We staan nu langs de Eeserstraat”, zegt projectleider Teddy Bezuijen van stichting Het Drentse Landschap. “Hier is een gekanaliseerd stukje beek gedempt, daarvoor is een stuk beek open gegraven. Dat doen we zoveel mogelijk zoals ‘ie vroeger ook gelopen heeft. Een prachtig gezicht.”

De Hunze meandert weer bij de Flessenhals in Borger

Kraanmachinist Marcel Kruidhof van aannemersbedrijf Fuhler opent de vistrap door het zand en de modder weg te graven. “Dat is altijd mooi. We hebben hier weken aan de meander gewerkt. Dan is het wel leuk om het dammetje even door te trekken en dat het water over de vistrap kabbelt.”

‘Water langer vasthouden’

Even verderop bij de voetbalvelden in Borger is ook een oude meander in ere hersteld en wordt het fietspad aangepakt. Er komt een voedselpad voor vogels en een faunapassage zodat ook de dieren die op het droge leven, veilig de Eesterstraat over kunnen.

“Bij de vistrap hoop ik dat een kwelvegetatie terugkomt. Met hooilanden, orchideeën en de dotterbloem. Het wordt wel natuur, want we hebben de sloten gedempt. Dan kunnen we het water langer vasthouden en dat is goed voor de flora en de fauna”, zegt beheerder Jantinus Dokter van het Hunzedal.

De graafwerkzaamheden bij de Eesterstraat (Foto © 2020 RTV Drenthe / Janet Oortwijn)

Geduld en begrip

Alles valt of staat met het verkrijgen van grond in het gehele project, legt Bezuijen uit. “Dat gaat op vrijwillige basis, dus mensen moeten ook afstand van hun grond willen doen.”

In 2027 moet de Hunze in haar oude glorie hersteld zijn. “Ik moet nog een aantal jaren tot mijn pensioen en als dan het hele Hunzedal ingericht is, dan heb ik mijn doel bereikt”, concludeert Dokter lachend.

Lees het volledige artikels en bekijk de video op de website van RTV Drenthe.