‘Oerboek’ gepresenteerd bij Hunebedcentrum

Delen van dit artikel verschenen in de week 30 editie van Week in Week uit

Drenthe is met recht dé Oerprovincie van Nederland. In het kader hiervan besloten het Hunebedcentrum in Borger en uitgeverij Koninklijke Van Gorcum een boek uit te gaan brengen met hierin diverse thema’s met betrekking tot het oergevoel: Oerboek. Leah Groeneweg en Tim Horneman van het bedrijf In het Wilde Weg uit Gasselte zijn in een later stadium gevraagd een bijdrage aan het boek te leveren. Afgelopen vrijdagochtend werd het boek bij het Hunebedcentrum in Borger gepresenteerd.

Het boek bestaat uit ruim honderd bladzijden en onderwerpen op het gebied van cultureel erfgoed krijgen de aandacht. Teksten en illustraties geven dit heel helder weer zodat het voor iedereen duidelijk is. Tevens staan er veel gerechten die gemaakt zijn van onder meer wilde planten, struiken en bomen in beschreven.

Als u Drenthe, de oerprovincie van Nederland, met alle zintuigen wilt ervaren en meer wilt halen uit uw bezoek aan de provincie dan is het Oerboek een mooie start om het avontuur te beginnen. Of u bezoeker bent of inwoner u zult Drenthe op een nieuwe manier ontdekken.

—Harrie Wolters, directeur Hunebedcentrum

Het oerboek is een ontdek-, herken- en beleefgids. Een handvat voor mensen die willen begrijpen waarom Drenthe ‘oerprovincie’ genoemd wordt. Die willen zien dat de historie er voor het oprapen ligt, op straat en in het landschap. Die het oergevoel willen ervaren dat zich van je meester maakt te midden van zó veel tastbare geschiedenis. Dit boek geeft daartoe een aanzet in ruim vijftig prachtige verhalen.

Dit boek wijst de lezer de weg. Het is een gids die de talloze bewijzen benoemt van Drenthe als oerprovincie. Niet alleen de overbekende elementen in het landschap, zoals hunebedden en de schaapskuddes op de paarse heide, maar ook de vele geologische en archeologische tekens van de Drentse (pre)historie. Zoals Saksische boerderijen, brinken, essen, dobben en poelen, grafheuvels en pingoruïnes, en nog véél meer.

Bijna óveral in deze provincie is natuur te vinden die een rol speelde in het dagelijks leven van onze (verre) voorouders. Bomen, heesters en heel veel wilde plantensoorten werden vroeger veel gebruikt bij pijnbestrijding en als geneesmiddel bij allerlei ziekten. Om boze geesten buiten de deur te houden, en goede geesten gunstig te stemmen, maar óók om ervan te eten, als smaakmaker, en zelfs als opwekkend middel. In twintig oerrecepten geeft het oerboek tips over gebruik van die oeroude natuur in de hedendaagse keuken.

Meer informatie over het Het Oerboek op Hunebed Nieuwscafé