Ambassadeurscursus voor inwoners Borger

Aanpassing vrijdag 5 november

LET OP : Volgende week zou de hieronder beschreven vierdelige ambassadeurscursus starten in het Hunebedcentrum. Helaas blijkt het lezingenseizoen dit jaar erg stroef op gang te komen. Vanwege het lage aantal aanmeldingen is besloten om de cursus dit jaar niet door te laten gaan.

Op dinsdag 9 november wordt gestart met een cursus over Borger. In vier avonden nemen we de inwoners van Borger mee in hun eigen wereld. De reden dat deze cursus van start gaat is omdat Borger een bijzonder dorp is met een unieke ontstaansgeschiedenis dat terug gaat naar de ijstijd. Het gebied met een UNESCO status heeft een geschiedenis van meer dan 5000 jaar oud. Deze geschiedenis is op vele manieren vastgelegd en heeft een unieke positie als Hunebedhoofdstad van Nederland en binnen het Cittaslow netwerk.

Wij willen de opgedane kennis graag delen met de inwoners van het dorp en hopen daarmee dat de deelnemers nieuwe ambassadeurs van Borger worden die de verhalen gaan doorvertellen. De cursus wordt gehouden op vier dinsdagavonden, startend vanaf 9 november. De avonden beginnen om 19.30 met twee sessies van drie kwartier en een pauze.

Het programma

Dinsdag 9 november: De ondergrond van Borger

Wat is er allemaal onder onze voeten gebeurd, hoe is het gebied gevormd, wat hebben de ijstijden achtergelaten en waarom zijn we een Unesco Geopark.

Spreker: Harrie Wolters, directeur Hunebedcentrum.

Dinsdag 16 november: De archeologische geschiedenis van Borger

Meer dan 5000 jaar geschiedenis heeft het dorp Borger, daarmee kan rustig worden gezegd dat het het oudste dorp van Nederland is. We nemen u mee op deze reis van 5000 jaar, van het grootste hunebed van Nederland, door de bronstijd en ijzertijd van Daalkampen tot het middeleeuwse centrum bij de kerk.

Spreker: Nadine Lemmers, archeoloog van het Hunebedcentrum.

Dinsdag 23 november: De geschiedenis van Borger

Borger is flink veranderd de afgelopen 100 jaar, dat is prachtig te zien op oude ansichtkaarten, landkaarten, krantenknipsels en foto’s. De vrijwilligers van de Stichting Harm Tiesing verzamelen al vele jaren oud materiaal over Borger. Het mooiste materiaal wordt bij elkaar gebracht om het verhaal van Borger compleet te krijgen.

Spreker: Bertus Liewes van de Stichting Harm Tiesing.

Dinsdag 30 november: Het hedendaagse Borger

Er gebeurt veel in Borger, van Hunebedhoofdstad tot Cittaslow, van centrumontwikkelingen tot het terug laten meanderen van de Hunze.

Sprekers: Amina Schilperoort van Bestemming Borger-Odoorn en Burgemeester van Borger-Odoorn Jan Seton.

Inschrijving

Je kunt je nu al inschrijven voor deze serie. De kosten zijn 5 euro per avond, dat is inclusief een kop koffie/thee. Wilt je je voor een of meerdere avonden inschrijven stuur dan een e-mail naar Michelle Zandbergen.

Deze cursus wordt georganiseerd door het Hunebedcentrum en Tourist Info Borger.