Dorpsverhalen van de Drentsche Aa

Het heden en verleden komen tot leven in de dorpen Grolloo, Eext, Schipborg en Gasselte

In samenwerking met Nationaal Park Drentsche Aa, Toeristisch Platform Aa en Hunze, Gemeente Aa en Hunze en Recreatieschap Drenthe zijn er vier dorpswandelingen ontwikkeld die de unieke verhalen uit het dorp dóór het dorp vertellen.

Thema gezinsroutes met luisterverhaal en opdrachten

De routes door Eext, Gasselte en Grolloo zijn interactieve wandelingen met foto’s, luisterverhalen en een bijpassende opdrachten voor kinderen. In Eext ga je samen met Joop Stroop op zoek naar de ingrediënten die hij nodig heeft om pannenkoeken te kunnen bakken voor een speciale gast. In Gasselte vraagt Wemeltje Kruit, een bekende marktvrouw uit het dorp die onderweg haar spullen is kwijtgeraakt, de kinderen om te helpen zoeken. In Grolloo zweef je mee met Misty het Witte Wief, die door een windvlaag op de heide is weggewaaid en de weg naar huis terug moet vinden.

Langs de Aa en door de strubben in Schipborg

De route in Schipborg is gemaakt voor de echte wandelaar en natuurliefhebber. Deze prachtige wandelroute van 9,2 km door de omgeving van Schipborg brengt je langs de meest mooie en fotogenieke plekjes. Naast fototips krijg je informatie over de natuur en geschiedenis van dit historische landschap.

Samenwerking met inwoners dorpen

Per dorp zijn er werkgroepen samengesteld met daarin leden van Dorpsbelangen verenigingen, historische verenigingen, ondernemers en gidsen uit het desbetreffende dorp. Door middel van persoonlijke verhalen van inwoners, komen heden en verleden tot leven tijdens de wandeling.
De werkgroepen hebben de bijzondere locaties, bijpassende beleefpunten en verhalen uit het dorp aangedragen. Daarnaast zijn ook de luisterverhalen door dorpsbewoners ingesproken.

Geweldig dat wij vandaag dit prachtige resultaat mogen presenteren. Er is afgelopen tijd door veel mensen hard gewerkt aan deze routes en alles wat erbij komt kijken. Een mooi samenwerkingsproject vind ik met een eindresultaat waar onze inwoners en toeristen nog veel plezier van gaan beleven!

Bas Luinge, wethouder Aa en Hunze

Naast de mogelijkheid om de wandelingen met gidsen uit het betreffende dorp te beleven, kan deze digitaal, op elk moment van de dag, het jaar rond, gelopen worden. De digitale wandelingen inclusief meer informatie over de startlocaties en bijbehorende opdrachten kunt u vinden via www.eindjeomindrenthe.nl. Vanaf 25 juli zijn de opdrachtenboekjes af te halen op de genoemde locaties.

Met deze wandelingen willen de betrokken organisaties bewoners en bezoekers nog meer bewust maken van de aanwezigheid van het Nationaal Park waarin ze zich bevinden: in het dorp, maar zeker ook in het omliggende landschap.

Prachtig om te zien hoe de verhalen van de bewoners de schoonheid van het Nationaal Park een extra dimensie geven. Wandel mee en geniet.

Jaap Verhulst (Voorzitter NPDA)