Hunebed Highway bij Omroep MAX

Onderstaand artikel verscheen op 26 november 2019 als persbericht op de website van Omroep MAX.

Vanaf maandag 30 december zendt MAX het nieuwe programma Op weg: Hunebed Highway uit. Carrie ten Napel volgt in vier afleveringen de Hunebed Highway N34, de Route 66 van Drenthe. Ook bezoekt ze de naastgelegen hunebedden, historische dorpen en natuurgebieden. En extra bijzonder; in elke aflevering gaat Carrie ook met haar vader Evert op stap. Samen gaan ze naar de plekken in Drenthe die voor Evert belangrijk zijn (geweest).

Op weg: Hunebed Highway. Carrie en Evert | © Elvin Boer / MAX

Op weg: Hunebed Highway is van maandag 30 december tot en met vrijdag 3 januari (m.u.v. woensdag 1 januari) om 18.45 uur te zien bij MAX op NPO 2.

Voor wie de afleveringen heeft gemist of deze opnieuw zou willen bekijken, dat kan via de websites van Omroep MAX en NPO Start.

Aflevering 1 – maandag 30 december om 18.45 uur op NPO 2
In de eerste aflevering staat veen en turf in Zuidoost Drenthe centraal. Carrie gaat naar het natuurgebied waar het laatste ‘levende’ veen te vinden is. Daar mag ze turfsteken met de 83-jarige Herman, de laatste nog actieve turfsteker. Met haar vader gaat Carrie naar Klazienaveen, naar de bakkerij waar Evert opgroeide en waar ze samen herinneringen ophalen. Een prachtige herfstwandeling brengt Carrie bij een van de oudste hunebedden. Daar hoort ze over het ontstaan en het belang van deze bijzondere bouwwerken.

Aflevering 2 – dinsdag 31 december om 18.45 uur op NPO 2
Carrie vervolgt haar route richting het zandgebied, waar de oudste gemeenschappen en dorpen van Drenthe te vinden zijn. Ze wandelt door de esdorpen en loopt langs het enige kasteel van de provincie. Evert heeft een verrassing voor Carrie, die alles te maken heeft met het koesteren van de Drentse cultuur. En tot slot mag ook in deze aflevering een wandeling naar een hunebed niet ontbreken.

Aflevering 3 – donderdag 2 januari om 18.45 uur op NPO 2
De N34 loopt grotendeels door het Hondsrug-gebied, een langgerekte rug die is ontstaan in de ijstijd. Carrie gaat kanovaren door de natuur en bezoekt het grootste hunebed van Drenthe. Met Evert gaat ze naar het Rensenpark, waar vroeger de dierentuin gevestigd was.

Aflevering 4 – vrijdag 3 januari om 18.45 uur op NPO 2
In de laatste aflevering gaat Carrie op pad met een vrouwelijke herder en haar Drentse heideschapen. En uiteraard staat er ook weer een uitje met Evert op het programma.

Foto: Archief DvhN

Over Op weg: Hunebed Highway

De N34 tussen Coevorden en Zuidlaren staat algemeen bekend als de Hunebed Highway N34, een bijzonder stuk van een provinciale weg in Drenthe. Van de 52 hunebedden in Drenthe zijn er namelijk maar liefst 47 langs deze weg te vinden. Gedurende vier afleveringen volgt Carrie ten Napel de Hunebed Highway N34. Ze bezoekt de hunebedden, historische dorpen en natuurgebieden in de naaste omgeving én spreekt Drenten die trots over hun provincie vertellen. Ook geboren Drentenaar, voetbalcommentator én vader van Carrie, Evert ten Napel, is van de partij. Elke aflevering bezoeken vader en dochter een voor Evert belangrijke plek in Drenthe.