Herders van Balloo naar Grüne Woche

De Herders van Balloo zijn met hun streekproducten uitverkozen om aanwezig te zijn in het Holland Paviljoen van de Grüne Woche. De Grüne Woche is een grote internationale landbouwbeurs die van 17-26 januari wordt gehouden in Berlijn. Een internationaal publiek kan kennismaken met de lamsham en lamssalami uit Balloo.

De Herders van Balloo zijn hiervoor geselecteerd door Slow Food Nederland. Sinds 2009 is het Drents Heideschaap officieel gecertificeerd als Slow Food en in 2012 werd de lamsham van de herders verkozen tot winnaar inspiratiebron Zeldzaam Lekker. Ook het feit dat de schaapskudde van Balloo een circulair bedrijf is – heel erg hot momenteel – droeg ertoe bij dat ze uitgenodigd werden om zich te presenteren aan een groot internationaal publiek in Berlijn.

De schaapskudde van Balloo werkt volledig circulair. De dieren grazen op het Balloërveld en worden niet bijgevoerd. Ze staan zomer en winter buiten; wat ze van het veld halen, krijgt het veld weer terug in de vorm van mest.

De Grüne Woche is een grote internationale landbouwbeurs in Berlijn die consumenten in direct contact brengt met producenten in zowel de landbouw, tuinbouw als voedingssector. Rondom de openingsdag zijn er bij de Grüne Woche circa 70 landbouwministers aanwezig en verschillende internationale organisaties zoals de WHO, FAO en OIE. Daarnaast is de Grüne Woche een belangrijke netwerkbijeenkomst voor internationale agrosector.

Focus van het initiatief van Slow Food Nederland:

  • Producenten van streek- en regioproducten worden op de Grüne Woche gepresenteerd als “Dutch Masters of Taste” – meesters in productie en bereiding van kwalitatief hoogwaardige producten uit de streek. Ook verder in het jaar zal dit concept gebruikt kunnen worden, bijv. bij de binnenlandse handelsmissie van minister Schouten in mei/juni.
  • Meer bekendheid en waardering in Nederland voor de producenten en producten uit de regio, door media-aandacht in de (regionale) Nederlandse en Duitse media
  • Meer aandacht voor de waarde die streekproducten toevoegen aan economie en leefbaarheid in de regio, behoud van karakteristieke landschappen en agro-biodiversiteit
  • Promotie van de regio als eco-gastronomische bestemming.

De lamsham is momenteel ook te koop in het Wolatelier bij de schaapskooi. Naast andere diepgevoren vleesproducten zoals shoarmavlees, merguez worstjes, lamsgehakt, achterbouten, koteletten en hachevlees. De lamssalami wordt ambachtelijk gemaakt met rode wijn en rozemarijn of oregano. De salamiworsten rijpen zes maanden in natuurlijke omgeving en zijn vanaf 11 januari weer beschikbaar.