Nieuwe Hondsrug fietsknooppuntenkaart

Onderstaand bericht verscheen op 11 mei 2022 als persbericht namens Hondsrug Drenthe in samenwerking met De Hondsrug UNESCO Global Geopark.

Fietsen van Groningen tot Coevorden

Met de nieuwe fietsknooppuntenkaart kan de fietsliefhebber (zowel bezoeker als inwoner die erop uittrekt) vanaf nu gemakkelijk met de beste routes de Hondsrug helemaal ontdekken De kaart loopt van Groningen centrum tot voorbij Coevorden, door 3 nationale parken en over gemeente- en provinciegrenzen. Eén grote kaart met niet alleen fietsknooppunten, maar ook met 5 thematische fietsroutes, informatie over De Hondsrug UNESCO Global Geopark en de nodige toeristische informatie.

Knooppuntennetwerk

Het goed laten aansluiten van fietsroutes over de gemeente- of regiogrenzen is al langer een belangrijke pijler voor de regio. Fietsers hechten veel waarde aan een kwalitatieve, veelzijdige en vooral duidelijke route, ongeacht of de route door verschillende gemeenten en provincies loopt. De vraag naar één grote kaart voor het hele Hondsruggebied is dan ook voortgekomen uit verschillende bijeenkomsten met ondernemers, gemeenten en diverse organisaties zoals het Recreatieschap, Marketing Drenthe, De Hondsrug UNESCO Global Geopark, Staatsbosbeheer en Nationaal Park Drentsche Aa. De toeristische organisaties zijn vervolgens aan de slag gegaan om de productie van de kaart te realiseren. “Dat viel nog niet mee” vertelt Bea Venema, coördinator van Tourist Info Emmen, “De kaart is namelijk zó groot dat er geen bedrijf in Nederland te vinden was die de kaart zowel kon drukken als vouwen. Uiteindelijk moesten we voor de productie naar Engeland uitwijken.”

Mooie samenwerking voor één product

Het is een mooi project geworden waarbij verschillende organisaties in het gebied hebben samengewerkt. Op de achterkant van de kaart staat veel informatie van De Hondsrug UNESCO Global Geopark, zowel over het bijzondere landschap als toeristische informatie. “Alle partijen in het Hondsruggebied hebben hun eigen unieke waarde. Samen kunnen we hele mooie dingen realiseren”, licht Cathrien Posthumus van het Geopark toe. “Door een gezamenlijke aanpak, als bij deze fietskaart, leveren we toegevoegde waarde voor de bezoeker of recreant uit de regio.” Ook de Hunebed Highway en het Recreatieschap hebben bijgedragen aan de realisatie van dit project. Inmiddels zijn de kaarten verspreid en te koop bij alle Tourist Info Points op de Hondsrug.