previous arrow
next arrow
Slider
 

Ontdek het mysterie van de hunebedden

 
 
Duik in de mystieke wereld van de hunebedbouwers en doe mee aan één van de unieke activiteiten die we deze herfstvakantie organiseren. Maak een mysterieuze wandeltocht vol met lichtjes en spannende verhalen, boek een st(Oer) on the Rocks arrangement, of bezoek het Hunebedcentrum bij nacht, waar fakkels je verwelkomen in oeroude tijden.
 

Hoe deden ze dat?

Het grootste hunebed van Nederland, D27, ligt in Borger. Dit hunebed is bijna 23 meter lang. De enorme keien werden op hun plek gezet door boomstammen neer te leggen en de keien daar overheen te rollen. Maar ook op die manier moet het nog een helse klus zijn geweest om een kei van 20.000 kg op haar plek te krijgen!

Wil je meer weten over hunebedden, dan moet je zeker even naar het Hunebedcentrum in Borger. In dit museum maak je kennis met het Trechterbekervolk en D27 ligt hier direct om de hoek.

Bezoek het Hunebedcentrum

 

Hunebedden zijn de oudste monumenten die in Nederland te vinden zijn. In de IJstijd werden grote keien naar Drenthe meegevoerd en daarvan werden de Hunebedden gebouwd. Je herkent de Hunebedden aan de nummers, ze hebben geen naam. In Borger, ook wel Hunebedhoofdstad van Nederland genoemd, ligt één van de pronkstukken van Drenthe, de D27. Met zijn lengte van 23 meter het grootste Hunebed van het land. Zeker een bezoekje waard.

Ontdek alle hunebedden

 

Hunebed weetjes

  • Hunebedden dienden als grafkamers. De doden kregen grafgiften mee, zoals sieraden, bijlen, speerpunten en aardwerken potten met eten en drinken.
  • Zulke grote stenen? Dat kan niet door mensen zijn gebouwd! Vroeger dacht men dan ook dat hunebedden door reuzen (huynen) waren gemaakt. Daar komt de naam hunebed vandaan.
  • Hunebedden zijn wél gebouwd door het Trechterbekervolk. En zij waren juist helemaal niet zo groot, maximaal 1,65 meter. Ze konden dan ook rechtop in een hunebed staan.
  • De zwerfkeien waren in het verleden niet zichtbaar. Ze waren bedekt met zand en graszoden. Je zag alleen een langwerpige heuvel en de toppen van de dekstenen.