Ontdek de hunebedden van de Hondsrug
Ontdek de hunebedden van de Hondsrug
previous arrow
next arrow
 
 

Superzware zwerfkeien

Als je op de Hondsrug bent, kan de hunebedden natuurlijk niet overslaan. Hunebedden werden lang geleden gebouwd met superzware zwerfkeien en werden gebruikt als grafkamers. In totaal vind je 52 hunebedden in Drenthe, waarvan de meeste op de Hondsrug. Ook het allergrootste hunebed van Nederland vind je op de Hondsrug, in Borger. Deze is maar liefst 22 meter lang. Het hunebed is gebouwd omstreeks 3400 voor Christus, en is dus zo’n 5400 jaar oud. Pas als je ervoor staat ervaar je hoe indrukwekkend dit monument is.

De Hunebedden hebben elk een letter en een cijfer. De letter staat voor de provincie waar het hunebed te vinden is, de D voor Drenthe, en het cijfer is toegevoegd om het overzichtelijk op een rijtje te zetten.

 

Hunebedcentrum Borger

Ben je nieuwsgierig naar het leven van de hunebedbouwers? Dan is het een bezoek aan het Hunebedcentrum is Borger een aanrader. Je leert alles over de hunebedden en buiten, in het Oertijdpark, sta je oog in oog met de oermens. Lang, lang geleden komt, hier in Borger ineens wel héél dichtbij.

Bezoek het Hunebedcentrum

Hunebed tips

  • De 11 Hunebeddenroute van het Hunebedcentrum — Deze 13,7 kilometer lange route van het Hunebedcentrum in Borger voert je wandelend langs verschillende hunebedden.
  • De wereld van Oek — Wandel bij het Hunebedcentrum in Borger 6 kilometer mee door de wereld van de 6-jarige Oek. Waan je in zijn tijd, vijfduizend jaar geleden en ontdek waar hij woonde en wat hij deed.
  • Hunebedcity — In het zomerseizoen is er een pop-up terras van Lekker Hip in het centrum van Borger, direct naast de kerk. Kom hier lekker genieten van een hapje en een drankje terwijl de kinderen zich heerlijk vermaken met het aanwezige speelgoed.
 

Hunebedden zijn de oudste monumenten die in Nederland te vinden zijn. In de IJstijd werden grote keien naar Drenthe meegevoerd en daarvan werden de Hunebedden gebouwd. Je herkent de Hunebedden aan de nummers, ze hebben geen naam. In Borger, ook wel Hunebedhoofdstad van Nederland genoemd, ligt één van de pronkstukken van Drenthe, de D27, die met zijn lengte van 23 meter het grootste Hunebed van het land is. Zeker een bezoekje waard.

Ontdek alle hunebedden

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je hebt je ingeschreven voor onze nieuwsbrief.

Er is iets fout gegaan tijdens het verzenden. Probeer het nog eens.

Hondsrug Drenthe gebruikt je informatie voor het toezenden van nieuwsbrieven, updates en marketing.