Hoe viert Borger 75 jaar bevrijding …

Mededeling in verband met het coronavirus Covid-19
Het bestuur van Borger 75 Jaar Bevrijd heeft het besluit genomen om de activiteiten rondom de herdenking uit te stellen. Alle activiteiten zijn opgeschort tot een nader te bepalen datum.

Onderstaand artikel van Steven Stegen verscheen op 20 januari op de website van RTV Drenthe.

Een lichtjesparade, paragliders, een ‘belevenis walk’ en de Liberty Tour die door het dorp trekt met oude voertuigen. Eén ding is zeker, 75 jaar bevrijding wordt in Borger groots gevierd. Voorzitter Alex Eding van Stichting Borger Bevrijd 75 komt bijna woorden tekort om te vertellen wat er van 9 tot en met 12 april in zijn dorp wel niet staat te gebeuren. De stichting is al maanden met de voorbereidingen bezig.

De bevrijding van 75 jaar geleden wordt in Borger groots gevierd. (foto: © RTV Drenthe / Steven Stegen)

Dat er iets staat te gebeuren is in Borger niet onopgemerkt gebleven. Zo hangt in een boom op het centrale plein bij de kerk sinds een aantal dagen een ‘parachutist’. Het is een pop met een legeruniform aan die precies lijkt op een gestrande parachutist.

De ‘parachutist’ in de boom in Borger. (foto: © RTV Drenthe / Steven Stegen)

Ofschoon het allemaal heel feestelijk wordt, is de ondertoon uitermate serieus. “Er is flink gevochten, ook bij de Eeserbrug. Daar staan huizen waar je de kogelgaten nog kunt zien. Bij de bevrijding is de Poolse korporaal Stanislaw Kowalczyk daar omgekomen. We hopen er nog een gedenkteken te kunnen oprichten” aldus Alex Eding. “Vijf jaar geleden hebben we de bevrijding ook gevierd, maar dit wordt veel groter. En dat is ook goed, want het is misschien wel de laatste keer dat er ook mensen bij kunnen zijn die het zelf mee hebben gemaakt.”

Lees het volledige artikel op de website van RTV Drenthe.