Hunebedcentrum is een “Kidsproof” museum

Het Hunebedcentrum in Borger hoort bij de zestig meest kindvriendelijke musea van Nederland. Dat is bekendgemaakt tijdens de uitreiking van de Museumkids Awards. Het Gevangenismuseum in Veenhuizen is met 8,7 punten provinciewinnaar van Drenthe geworden. Het Hunebedcentrum in Borger bekleedt met 8,26 punten een goede tweede plaats.

Vliegen over Drenthe, op zoek naar hunebedden

Het Hunebedcentrum vernieuwde dit jaar de vaste expositie en dat werpt volgens directeur Harrie Wolters zijn vruchten af. “We zijn altijd al een kindvriendelijk museum geweest, maar door de nieuwe expositie zijn we nu nog beter in staat om de belevingswereld van kinderen te prikkelen.”

De nieuwe expositie bestaat uit verschillende diorama’s, allerlei touchscreens met spelletjes en een videomuur waarbij kinderen over heel Drenthe vliegen, op zoek naar hunebedden.

Kinderen als museuminspecteurs

De waardering die Museuminspecteurs uit het hele land hebben gegeven, maakt duidelijk wat ze van de activiteiten vonden, of ze iets nieuws geleerd hebben, of de medewerkers aardig waren en wat ze zelf aan het museum zouden veranderen.

Je kunt zelf een hunebed in het klein bouwen met magnetisch zand en plastic stenen. En je kan er meelwormen proeven.

— Eén van de Museumkids inspecteurs

Wolters is blij met het toegekende cijfer. “Als museum zoek je naar manieren om de verhalen aan te laten sluiten bij je publiek. Dit voelt als een duim omhoog.”

Bovenstaande tekst is een bewerking van het artikel Gevangenismuseum in Veenhuizen en Hunebedcentrum Borger meest kindvriendelijk van Drenthe; geen winnaars in Groningen uit het Dagblad van het Noorden.