Internationale wandelroutes in Drenthe

Onderstaand artikel verscheen op 22 september op de website van RTV Drenthe.

Wandelliefhebbers in Drenthe kunnen dit jaar hun hart ophalen. In november wordt er een compleet nieuwe internationale wandelroute gelanceerd. De route loopt van Groningen naar het Duitse Osnabrück. Een beste wandeling van maar liefst 325 kilometer.

Ria Stam bij een van de routepaaltjes van het Hondsrugpad/Hünenweg. (Rechten: RTV Drenthe / Rien Kort)

Volgens projectmanager Ria Stam van Recreatieschap Drenthe is er met lokale overheden en toeristische organisaties in de afgelopen jaren hard gewerkt aan het traject. De nieuwe route is eigenlijk een ‘fusie’ tussen de al reeds bewegwijzerde Hünenweg tussen Papenburg en Osnabrück in Duitsland en het Hondsrugpad tussen Emmen en Groningen.

Fusie

“De route aan Nederlandse zijde stond al beschreven op de website van Geopark de Hondsrug, de initiatiefnemer achter deze route”, aldus Stam. Vervolgens ontstond het idee om het Geopark via een wandelroute te verbinden met diens Duitse tegenhanger: het Terra.Vita-park. Aan Nederlandse zijde ontbrak het nog aan bewegwijzering. Inmiddels zijn er over de hele Hondsrug opvallende gele markeringen geplaatst. Binnenkort worden daar hier en daar nog enkele informatieborden aan toegevoegd, aldus Stam.

Schaapskooi

Wandelaars wordt daarmee een nieuwe route van 325 kilometer geboden die Hanzesteden Groningen en Osnabrück met elkaar verbinden. Via Borger en Exloo loopt het pad naar Emmen, waar het langs de schaapskooi bij Weiteveen de Duitse grens oversteekt richting Meppen. “Uiteraard kun je hem ook in tegengestelde route lopen.”

Een website en een app zitten er aan te komen. Net als een wandelgids met daarin dag-etappes en informatie over de lokale historie en plaatselijke bezienswaardigheden. “Na de officiële opening in november is al deze informatie verkrijgbaar.” De eerste 3000 Nederlandse en Duitse boekjes worden gratis aangeboden. Stam: “We hopen uiteraard dat mensen die de gebieden doorkruisen deze straks nog meer gaan waarderen.”

Lees het volledige artikel op de website van RTV Drenthe.