LOFAR puzzelroute

Wandel de puzzelroute over astronomie langs de LOFAR radiotelescoop

Vanaf 2 oktober kunnen liefhebbers van natuur en astronomie bij Exloo een puzzelroute wandelen langs het hart van de grootste radiotelescoop ter wereld, de Low Frequency Array (LOFAR). Dit is de eerste van drie puzzelroutes langs radiotelescopen; de andere twee routes – langs de Dwingeloo en Westerbork radiotelescopen – openen later dit jaar.

De LOFAR core nabij Exloo. © ASTRON

De wandeling geeft deelnemers meer inzicht in radioastronomie en de LOFAR radiotelescoop. Via de app van beleefroutes.nl kunnen wandelaars de route van ongeveer 9,5 km wandelen die vanuit de bossen bij Exloo door het gebied rond de LOFAR superterp in Exloo gaat. Tijdens het wandelen worden letters ontgrendeld en ontdekken de wandelaars een puzzelwoord waarmee een aandenken te verdienen is. Na het wandelen van alle drie de routes ontvangen deelnemers het ASTRON-kwartetspel.

Over LOFAR

De internationale LOFAR radiotelescoop is een trans-Europees netwerk van radioantennes, waarvan de kern zich in Exloo in Nederland bevindt. LOFAR werkt door het combineren van de signalen van bijna 110.000 individuele antennedipolen, die zijn ondergebracht in “antennestations” verspreid over Nederland en in Europese partnerlanden. De stations zijn met elkaar verbonden door een supersnel glasvezelnetwerk, waarbij krachtige computers worden gebruikt om de radiosignalen te verwerken en zo een trans-Europese radioantenne te simuleren die zich uitstrekt over een afstand van 2000 kilometer. De internationale LOFAR radiotelescoop is uniek door zijn gevoeligheid, brede gezichtsveld en beeldresolutie of -helderheid. Het LOFAR-gegevensarchief is de grootste astronomische gegevensverzameling ter wereld.

LOFAR is ontworpen, gebouwd en wordt geëxploiteerd door ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie. Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Letland, Nederland, Polen, Zweden en het VK zijn alle partnerlanden in de internationale LOFAR-telescoop.

Lees ook wat Het Drentse Landschap – de stichting die zich inzet voor de bescherming van de natuur en het erfgoed in Drenthe – schrijft over het LOFAR-gebied.