Koning Willem-Alexander op bezoek in Borger

Onderstaand artikel van Steven Stegen verscheen op 24 juni op de website van RTV Drenthe.

Een grote verrassing vandaag voor Borger. De koning bezocht het Hunebedcentrum en cultuurpodium VanSlag. Hij liet zich bijpraten over de gevolgen die het coronavirus heeft op de kunst-, cultuur- en vrijetijdssector.

Koning Willem-Aexander wordt welkom geheten in Borger (Foto © 2020 RTV Drenthe / Marjolein Lauret)

In een stralende zon werd de koning verwelkomd door commissaris van de Koning Jetta Klijnsma bij het Hunebedcentrum in Borger. Hij ging aan tafel met verschillende mensen uit de toerismesector en samen met deze groep maakte de koning een wandeling langs hunebed D27, het grootste hunebed van ons land.

Toerisme-ondernemers positief

In het museum sprak koning Willem-Alexander met mensen uit de toerismesector, daar was de toon vooral positief, zo hoorde verslaggever Marjolein Lauret. Ondernemers gaven aan ook kansen te zien in deze coronatijd.

De koning krijgt een rondleiding bij het Hunebedcentrum in Borger (Foto © 2020 RTV Drenthe / Marjolein Lauret)

Toen de koning vroeg of de ondernemers wisten waarom de toeristen wegbleven, antwoorden de ondernemers dat vooral angst en onwetendheid daarvan de oorzaak waren.

Optreden van Hannah Mae

Daarna bracht de koning een bezoek aan cultuurpodium VanSlag in de voormalige kerk. Zangeres Hannah Mae uit Emmen trad voor hem op. De koning sprak met meerdere mensen over de moeilijkheden die corona met zich meebrengt. Aan tafel zaten onder anderen directeuren van Drentse musea, mensen uit de evenementensector en gedeputeerde Bijl van de provincie.

Zangeres Hanna Mae treedt op voor de koning (Foto © 2020 RTV Drenthe / Marjolein Lauret)

In dit gesprek gaven ondernemers aan te vrezen voor de toekomst. Met name omdat in deze sector veel zzp’ers werken die massaal thuis zaten tijdens de coronatijd. De koning onderschreef dat kunst en cultuur mensen juist in een moeilijke tijd licht en lucht geeft.

Ondanks het feit dat het ernaar uitziet dat er vanaf 1 juli grote groepen mensen weer naar het restaurant, café, de bioscoop en theater kunnen, zijn de gevolgen van het coronavirus groot in deze sectoren.

Lees het volledige artikel en bekijk de video op de website van RTV Drenthe.