Nieuw boek over De Hondsrug

Onderstaand artikel verscheen op 14 november op de website van RTV Drenthe.

De Hondsrug – landschap van eeuwen

Het ontstaan van de Hondsrug leg je niet zomaar even uit. In het bijzondere landschap gaan tal van verhalen schuil. Over de krachten van de natuur, over de eerste bewoners en over de natuurgebieden die nu geliefd zijn bij fietsers en wandelaars. Het nieuwe ‘De Hondsrug – Landschap van eeuwen’ is met 352 pagina’s dan ook een flink boekwerk.

De Hondsrug is rijk aan wandel- en fietsroutes door de natuur (Rechten: De Hondsrug – landschap van eeuwen)

Sonja van der Meer, directeur van Stichting Het Drentse Landschap, heeft de plannen voor het boek al jaren geleden gemaakt. “Het is vijftig jaar geleden dat er een boek over de Hondsrug is gemaakt. Ondertussen is er ontzettend veel veranderd in het gebied. Daarnaast was er vanuit de bezoekers van het Geopark De Hondsrug heel veel behoefte aan een boek over de geschiedenis van dit gebied.”

Betekenis voor de cultuur en natuur in Drenthe

“Het boek brengt de fascinerende geschiedenis van het Hondsruggebied in beeld. Het is een van de oudst bewoonde plekken van Nederland. Er leefden neanderthaler-jagers toen de laatste ijstijd nog moest beginnen. Bijna alle hunebedden vind je in het Hondsruggebied. Behalve een unieke geologie en een lange prehistorie heeft het Hondsruggebied ook een jongere geschiedenis vol verhalen. Die gaan ook over de natuurgebieden die er in liggen. We hopen dat het boek ervoor zorgt dat meer mensen zich bewust worden van hoe uniek dit deel van Drenthe is.”

Het boek De Hondsrug – landschap van eeuwen (Rechten: Stichting Het Drentse Landschap)

Hoogtepunten

“Het boek is niet alleen een boek om te lezen maar daagt je ook uit om eropuit te trekken, om het Hondsruggebied te verkennen. Op de fiets of via een van de vele wandelroutes in het gebied. Zelf vind ik de illustraties van Ulco Glimmerveen echt geweldig mooi. Hij neemt je meer dan 100.000 jaar terug in de tijd toen de Hondsrug er nog maar net was. Bijvoorbeeld naar de buurt van Borger en Buinen waar de Hondsrug over een breedte van enkele kilometers door een vloedgolf van smeltwater doorgebroken was.”

De Hondsrug – Landschap van eeuwen is geschreven door Bertus Boivin, Hans Dekker en Alle Oldenbeuving maakten de meeste foto’s en Albert Smit van Ga Creatief Meppel deed de vormgeving. Het is een uitgave van Stichting Het Drentse Landschap, in samenwerking met Hunebedcentrum Borger en De Hondsrug UNESCO Global Geopark. Het is verkrijgbaar via de webwinkel van het Drentse Landschap, bij het Hunebedcentrum en diverse Drentse en Groningse boekhandels.

Lees het volledige artikel op de website van RTV Drenthe.