Borger Bedrijven-investeringszone

Bedrijven-investeringszone Borger
 

Ondernemers Borger slaan de handen ineen

Ondernemers in het centrum van Borger slaan de handen de komende vijf jaar ineen. Ze gaan bijdragen aan een bedrijven-investeringszone (BIZ). Dat is een fonds waaraan alle bedrijven in een door de gemeente aangewezen gebied een bijdrage leveren. Met het geld wordt bijvoorbeeld gezamenlijke promotie bekostigd of geïnvesteerd in het winkelgebied. Op 23 januari 2020 maakte wethouder Nynke Houwing bekend dat 70 procent van de stemgerechtigde ondernemers vóór invoering van de BIZ is. Daarmee is de zone een feit.

Wethouder Nynke Houwing en BIZ-voorzitter Arie Deuring zetten hun handtekening onder het BIZ-akkoord

De BIZ regels op een rij

De regels voor de BIZ (bedrijveninvesteringszone) op een rij: 1. minimaal 50% van de ondernemers moet stemmen. 2. Daarvan moet minstens 2/3 voor zijn. 3. Alle voorstemmers moeten een gezamenlijke woz-waarde vertegenwoordigen van minimaal 50%. Aan alle voorwaarden werd ruimschoots voldaan. Het opkomstpercentage lag rond de 70%, het gehalte voor-stemmers was ruim 70%. Zij vertegenwoordigen samen 80% van de woz-waarde van de panden in hartje Borger.

Op het gemeentehuis hieven ten kantore van wethouder Nynke Houwing ondernemers het glas op de goede afloop. Foto: Jaap van Brummelen DvhN

Solidariteitsprincipe

De bruistaks is geen nieuw fenomeen in Drenthe. In de centra van Hoogeveen, Coevorden, Beilen, Roden, Assen en Meppel bestaat die al. De BIZ appelleert aan het solidariteitsprincipe. Geen enkele ondernemer in hartje Borger ontkomt er dankzij de BIZ aan om zijn steentje bij te dragen aan promotie van het centrum. Met terugwerkende kracht is iedereen vanaf 1 januari belastingplichtig.

In hartje Borger blijken de meeste ondernemers bereid jaarlijks een bedrag tussen de 575 en 1250 euro belasting te betalen ter promotie van het centrum. Het gaat om 74 bedrijven. Samen jaarlijks goed voor een slordige 46.000 euro bruistaks. Dat bedrag wordt aangewend om Borger meer te laten bruisen. De overeenkomst geldt voor 5 jaar. Daarna moet opnieuw worden gestemd. Deuring: “We zetten activiteiten op ter promotie van Borger in het algemeen. Te denken valt aan ondersteuning van de wielerronde van Drenthe, aankleding met bloembakken of uitbreiding van de kerstverlichting in bomen.”

Lees ook het artikel op de website van het Dagblad van het Noorden